Scoţianul Richard Wright, care pictează fresce abstracte şi nu îşi doreşte ca opera lui să rămână în posteritate, a primit, ieri, unul dintre cele mai importante premii artistice din lume, scrie Reuters. Sursa: REUTERS Premiul Turner se acordă, anual, în Marea Britanie şi stârneşte un cuib de controverse şi discuţii despre ce este şi ce nu este artă. Cunoscut pentru frescele sale complexe, cu modele matematice, Wright pare o alegere ciudată pentru acest premiu, în mod normal asociat cu arta conceptuală a "copiilor" teribili.
În 1995, Damien Hirst a câştigat acest premiu cu o vacă murată iar, trei ani mai târziu, Chris Ofili a stârnit discuţii aprinse după ce a primit această distincţie pentru o operă care era alcătuită din bucăţi de baligă de elefant.
Fragilitatea momentului
Opera premiată este realizată în stil baroc: o frunză aurie, extinsă în curbe geometrice de-a lungul întregului perete. Totul stă sub semnul frumuseţii efemere a unei pânze de păianjen, creată în mici detalii, dar care nu va dura. „Îmi place ideea ca nimic să nu rămână în urma mea”, spune Wright, peste a cărui opera se va picta din nou atunci când expoziţia de la Galeria Tate din Marea Britanie se va sfârşi în ianuarie.
Acesta a mai spus că, uneori, se simte trist când opera sa este distrusă, dar, în acelaşi timp, şi uşurat. „Mă interesează doar fragilitatea momentului”, a completat el. „Sper ca opera mea să rămână în amintirile oamenilor care au văzut-o. Am fost surprins şi impresionat de reacţiile oamenilor care au văzut-o”.
Un fost student al Colegiul de Artă din Edinburgh, Wright, în vârstă de 49 de ani, a petrecut mulţi ani pictând pânze iar, din anii ’90, a început să se axeze pe fresce şi să le plaseze în anumite contexte arhitecturale.
Premiul Turner se acordă artiştilor sub 50 de ani ale căror opere din