Ratingul României ar putea fi retrogradat de la "stabil" la "negativ" dacă formarea noului guvern este întârziată. După anunţarea rezultatului alegerilor, leul s-a depreciat, dar a fost ţinut de BNR, iar perspectiva de risc asupra datoriei României s-a deteriorat.
Întârzierile în formarea unui nou guvern sau declanşarea de alegeri anticipate constituie riscuri mari pentru economie. Agenţia de evaluare Moody's ar putea lua în considerare modificarea perspectivei ratingului României de la "stabilă" la "negativă". "Dacă programul cu FMI şi Uniunea Europeană nu se va relua în primul trimestru al anului viitor, iar lichiditatea Guvernului va rămâne sub presiune, am putea lua în considerare modificarea perspectivei ratingului la negativă.
Cu toate acestea, scenariul nostru de bază este acela că Guvernul va reporni acordul cu FMI şi UE şi alocarea fondurilor se va relua în acest timp", a afirmat Kenneth Orchard, analist Moody's, citat de Mediafax. Şi analiştii economici spun că PD-L, chiar cu sprijinul UDMR şi al parlamentarilor independenţi, nu deţine suficiente voturi pentru formarea unui guvern dacă nu vor exista încălcări ale principiilor în alte partide importante.
"În acest context, credem că întârzieri îndelungate în formarea unui nou guvern sau alegeri anticipate constituie un risc important. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, considerăm că probabilitatea unui scrutin înainte de termen este mai degrabă scăzută, având în vedere absenţa unor stimulente puternice pentru declanşarea alegerilor în rândul partidelor importante", se menţionează în raportul Citi.
DATORIE RISCANTĂ
Percepţia de risc asupra datoriei de stat a României s-a deteriorat ieri, după anunţarea rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidenţiale, costurile legate de asigurarea titlurilor de stat împotriva restructurării urcând pe pieţele