Întrucât Guvernul nu a găsit bani pentru a plăti subvenţiile fermierilor, peste 5.000 de agricultori au luat credite de la bănci. Astfel, pentru 87 de lei, fermierii devin din antreprenori debitori. Sursa: Alex Negru
Între instituţiile de credit care au semnat protocoale de colaborare cu Guvernul, pentru acordarea împrumuturilor pentru subvenţii, se numără şi CEC Bank, bancă deţinută de stat.
“Am dat în ultimele săptămâni 5.000 de credite pentru subvenţii în agricultură, însă valoarea acestora a fost foarte mică. Omul dacă are trei capre vine şi îşi ia 87 de lei. Cred că este un exerciţiu foarte bun. În agricultură clienţii sunt deosebiţi de corecţi”, spune preşedintelui CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, citat de Mediafax.
Birocraţie şi datorii
Măsura luată de Guvernul Boc, în urma medierii făcute de preşedintele Traian Băsescu, a fost criticată de sindicaliştii din agricultură. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Agricultură Agrostar, Ştefan Nicolae, spune că acceptând ca banii cuveniţi pentru subvenţii să vină prin bănci, fermierii vor avea de plătit comisioane. În plus, din beneficiar, fermierul va devenit un creditat, prins în “hăţişul birocratic al întocmirii unui dosar de creditare”, apreciază Nicolae.
La începutul lunii noiembrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început să elibereze adeverinţe pentru beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic care vor să ia credite de la bănci pentru a-şi asigura necesarul de finanţare.
Adeverinţa va atesta că fermierul care solicită credit a depus cererea de plată pentru anul 2009 şi că, în urma controalelor efectuate de APIA, este eligibil pentru a primi aceşti bani, se arată într-un comunicat remis de APIA. Adeverinţele se eliberează în urma unei cereri depuse de către beneficiari