Presupusa contribuţie decisivă a compatrioţilor din străinătate la stabilirea rezultatului final al alegerilor prezidenţiale a născut o nouă polemică în societatea românească.
În tensiunea din noaptea anunţării rezultatelor parţiale ale alegerilor din 6 decembrie, foarte mulţi analişti, politicieni şi ziarişti au marşat pe ideea că votul diasporei a schimbat, în ultima clipă, rezultatul alegerilor în favoarea candidatului care, în sondajele efectuate în România, era clasat pe poziţia a doua. Cu toate acestea, în afara graniţelor României, au votat aproximativ 150.000 de persoane. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, câştigătorul alegerilor din 6 decembrie şi-a depăşit contracandidatul cu aproximativ 70.000 de voturi.
Unii dintre susţinătorii candidatului care a pierdut alegerile s-au grăbit să „dea vina" pentru eşecul favoritului lor pe votul românilor din străinătate, fără să se gândească totuşi că, pe lângă acestea, câştigătorul a mai primit alte 5,1 milioane de voturi, iar diferenţa de 70.000 de voturi putea veni de oriunde altundeva din ţară.
Au apărut chiar şi primele voci care au susţinut modificarea constituţiei şi retragerea dreptului românilor din străinătate de a vota la alegerile din România.
Argumentele susţinătorilor acestei idei sunt dintre cele mai diverse:
- românilor din străinătate nu le pasă de viaţa politică din România
- românii din străinătate nu ar trebui să aibă dreptul să voteze pentru că au abandonat România şi au plecat în altă ţară
- românii din străinătate nu cunosc realităţile din România şi nu pot vota în deplină cunoştinţă de cauză
- românii din străinătate nu plătesc impozite la bugetul de stat din România
- românii din străinătate nu resimt consecinţele votului lor pentru că nu trăiesc în România
adevarul.es te invită să-ţi spui şi tu părerea! Poate fi contesta