Distincţia i-a revenit în cele din urmă americanului Peter Agre, considerat a fi descoperitorul aquaporinei, proteina care transportă apa în organismul uman.
Şeful Catedrei de Biologie Celulară şi Moleculară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca şi totodată şef al Laboratorului de Genetică Umană din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Cluj-Napoca, profesorul Gheorghe Benga, a fost aproape să devină primul clujean câştigător al Premiului Nobel. Distincţia i-a revenit americanului Peter Agre, considerat a fi descoperitorul aquaporinei, proteina care transportă apa în organismul uman.
Decizia a scandalizat lumea ştiinţifică, motivul fiind acela că adevăratul descoperitor al proteinei este clujeanul Gheorghe Benga. În 1986, alături de Octavian Popescu şi Victor I. Popa, Benga a scos în evidenţă faptul că există o proteină-canal pentru apă în membrana celulară a globulelor roşii, pe care a şi reuşit să o detecteze cu ajutorul americanului Ross P. Holmes, de la Universitatea Illinois.
Descoperirea a fost publicată în anul 1986 în reviste internaţionale de specialitate, cu doi ani înainte ca americanul Peter Agre să facă aceeaşi descoperire şi să menţioneze, în documentaţiile sale, la bibliografie, şi lucrările realizate de Gheorghe Benga.