Peste 300 de persoane au fost triate, în această dimineaţă, de filtrul instalat la intrarea în liceu. Elevii şi profesorii au fost scanaţi în doar câteva minute de un un aparat special care funcţionează pe principiul termografiei.
Scanerul nu intră în contact cu pielea pacientului, însă, în doar o fracţiune de secundă, măsoară cu precizie maximă temperatura corporală. „Singura condiţie este ca persoana care trece prin dreptul aparatului să aibă faţa descoperită. Temperatura corpului este înregistrată instantaneu, cu o precizie de 0,06 grade Celsius. Valoarea este expusă pe un ecran, iar zonele care emană mai multă căldură sunt evidenţiate cromatic", a explicat Gabriel Kirsch, reprezentantul firmei care a realizat scanarea.
Elevii cu febră au ajuns pe mâna medicilor
Aliniaţi în şir indian, elevii şi profesorii au trecut prin faţa scanerului şi au fost repartizaţi de specialişti în două grupuri. Cei a căror temperatură corporală a depăşit valorile normale au fost consultaţi de medicii prezenţi la acţiune. O singură persoană a fost trimisă la Spitalul de Boli Infecţioas, pentru analize suplimentare.
Experienţa scanerului de virus nou li s-a părut interesantă deopotrivă profesorilor şi elevilor. „Mi se pare o idee interesantă, mai ales pentru că se vorbeşte despre o epidemie. Dacă aş fi suspect de aşa ceva, n-aş vrea să îmbolnăvesc pe nimeni şi nici n-aş vrea să duc boala acasă", crede Ramona Plăjan, o elevă de 17 a liceului.
Diagnosticarea rapidă făcută de scaner la Liceul de Arte a fost gratuită.
„E foarte important atât pentru noi, cât şi pentru părinţi, mai ales acum când numărul cazurilor înregistrate tinde să crească şi când au apărut şi cazuri mortale", a spus Emilia Sinov, directoarea Liceului de Arte Braşov.