Cel mai ieftin pom românesc poate fi cumpărat de la ocoalele silvice, cu până la 55 de lei. La aceste preţuri se adaugă ornamentele, care costă în jur de 100 de lei. Designerii ne recomandă să nu aruncăm globurile de anul trecut, doar pe motiv că s-a schimbat moda. „Anul acesta se poartă un Crăciun împodobit după suflet“, spune Lena Criveanu.
Comercianţii spun că au păstrat preţurile de anii trecuţi, pentru a nu-şi pierde muşteriii. „Preţul de pornire al unui brad este de 70 de lei şi ajunge până la 500 de lei. Avem şi brazi la ghiveci, aduşi din Austria, de la 70 de lei la 90 de lei", a spus Sebastian Albu, care vinde brazi în parcarea unui hipermarket din Piteşti.
Cei care vor brazi mai ieftini îi pot cumpăra de la pădurari. „Oricine vrea să cumpere un pom de Crăciun trebuie să meargă la ocolul silvic cel mai apropiat. Preţurile variază între 12 lei, un molid de 1,3 metri, şi 24 de lei, unul de 3 metri. Brazii sunt mai scumpi cu aproximativ 10 lei", a precizat Cătălin Podea, inginer Direcţia Silvică Piteşti.
„Artificialul te ţine cinci ani"
În Bucureşti, preţurile pomilor vânduţi la hipermarket pornesc de la 70 de lei şi ajung să coste chiar şi peste 1.000 de lei, în funcţie de mărime şi de ţara din care provine. „Avem brazi argintii între 100 şi 165 de centimetri la preţuri cuprinse între 230 de lei şi 300 de lei, iar cei mai înalţi ajung la 400 de lei", a precizat un vânzător de la centrul comercial din Băneasa. El spune că în ziua de Sfântul Nicolae a vândut cel puţin 100 de brazi.
Pe de altă parte, vânzătorii de brazi artificiali speră ca recesiunea economică să le crească veniturile. „Românii sunt mai atenţi cu portofelul, nu mai aruncă banii pe un copac de care trebuie să scape în două săptămâni. Un brad artificial costă de la 30 de lei şi te ţine şi cinci ani", a spus Ştefan, vânzător la un complex comercial din Capitală.