Supa de pui, infuziile şi odihna vă pot ajuta să vă puneţi pe picioare. Sursa: NorthFoto
Durerile în gât, nasul înfundat, frisoanele, durerile de cap pot fi simptome ale gripei, dar şi ale virozelor, care trec şi fără să luaţi medicamente.
Dacă aveţi o formă mai uşoară de boală şi nu suferiţi de boli cronice (diabet, afecţiuni renale, hepatice, cardiace), sunt suficiente remediile preparate în casă.
1. Beţi apă
În cazul în care gripa se manifestă prin febră şi vărsături, este important să îi asiguraţi organismului lichide. Cea mai eficientă este apa.
„Nu trebuie să vă speriaţi de febră. Este o reacţie normală de apărare a organismului. La 40 de grade Celsius temperatura corpului, virusurile mai şi mor”, explică medicul de familie Cristian Sever Oană.
Sunt bune şi sucurile de fructe sau băuturile cu electroliţi.
„V-aş recomanda, în special, sucurile proaspete de citrice, preparate în casă”, spune specialistul în alimenta ţie Gheorghe Mencinicopschi. Cât sunteţi bolnavi, staţi departe de băuturile pe bază de cofeină, deoarece vă deshidratează, şi beţi ceaiuri de plante. Vă puteţi da seama dacă sunteţi corect hidratat după culoarea urinei. Când aceasta este galben-pal sau aproape că nu are culoare înseamnă că aţi băut suficiente lichide. Dacă deshidratarea este severă din cauza vărsăturilor, a febrei sau a diareei, cereţi sfatul unui medic.
2. Mâncaţi supă şi omletă cu usturoi
Supele tradiţionale de găină sunt hrănitoare şi descongestionează căile respiratorii.
„Supa făcută din găină de curte are aminoacizi şi ajută organismul să fabrice anticorpi. E mai bine să o serviţi fierbinte, datorită vaporilor degajaţi”, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Acesta vă mai recomandă ceapa, usturoiul şi prazul pentru că au multă alicină,