Cei peste 100 de buzoieni care trăiesc drama de a fi infectaţi cu virusul HIV sau de a fi bolnavi de SIDA au format o comunitate a lor, marginalizaţi de familii şi de prieteni. Aceştia de întâlnesc periodic la sediul Asociaţiei Prosănătatea care se ocupă de apărarea şi promovarea drepturilor persoanelor seropozitive. Se luptă cu toţii să convingă societatea să îi accepte şi să îi informeze că boala nu se ia prin relaţii sociale.
În judeţul Buzău cele peste o sută de persoane seropozitive au vârste cuprinse între 0 şi 75 de ani. Dintre aceştia, doar trei la sută au contactat boala pe cale sexuală. Restul s-au îmbolnăvit fie prin injecţii cu ace infectate, fie la stomatolog. Mulţi au fost depistaţi de medicii infecţionişti dar nu ştiu cum s-au îmbolnăvit sau de câtă vreme au virusul. Sunt însă şi copii foarte mici care s-au născut cu boala moştenită de la mamele seropozitive.
Persoanele infectate nu spun niciodată că sunt bolnave tocmai de teama de a nu fi marginalizate. Reprezentanţii asociaţiei Prosănătatea angajată în spirijirea persoanelor cu HIV-SIDA atrag atenţia asupra faptului că la nivelul judeţului Buzău, ca de altfel, la nivelul întregii ţări pesoanele care luptă cu această gravă problemă de sănătate, se izbesc de foarte multe ori de intoleranţa celor din jur care îi stigmatizează.
Din cauza necunoaşterii suficiente a amănuntelor legate de metodele de transmitere a bolii, în scoli, la locul de muncă, în dispensarele medicale stomatologice, copiii sau adulţii cu HIV -SIDA sunt marginalizaţi.
"Am avut un caz cu o tânără care s-a dus la meternitatea din Buzău a spus că este seropozitivă şi că vrea să i se facă cezariană ca să scadă riscul de a infecta şi copilul. Medicii au trimis-o la Bucureşti iar acolo i s-a spus să se întoarcă la ea în judeţ că sunt medici şi acolo. A revenit la Buzău şi niciun medic nu a vrut să îi facă cezariană.