După ce jumătate din viaţă a oscilat între sculptură şi bucătărie, Nelu Matei a ajuns să îmbine cu succes cele două pasiuni. Artistul împlineşte mâine 45 de ani.
Profil
Născut. 9 decembrie 1964, Hunedoara.
Studii. Şcoala Populară de Artă (sculptură), diverse şcoli şi cursuri de bucătar.
Familie. Căsătorit, doi copii.
Nelu Matei sculptează în lemn de un sfert de veac. Fiindcă destinul l-a dus în Israel, unde a ajuns bucătar şef la restaurante cunoscute, artistul a decis să combine pasiunea sa pentru sculptură cu cea pentru gastronomie. Astăzi trăieşte în Oradea, din organizarea de mese festive şi sculpturi în fructe. Nelu Matei spune că a gătit şi pentru preşedinţi ai României şi că în Israel a furat meserie şi de la bucătăreasa personală a lui Bill Clinton.
A pendulat între sculptură şi bucătărie
Şase ani a fost bucătar şef la restaurantul Hotelului Scorilo, devenind renumit în rândul gurmanzilor orădeni şi nu numai. Este membru al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România şi a participat la nenumărate expoziţii şi concursuri gastronomice din ţară şi din străinătate. Cea mai recentă a fost în Suedia, unde ar fi avut şi şansa de a se stabili, dacă nu i-ar fi displăcut clima de acolo.
Sculptorul-bucătar a ajuns în Israel în 1995, unde a parcurs toate etapele unei cariere de succes. „Am luat-o de la spălatul vaselor şi am ajuns bucătar-şef la restaurante cu specific italian, franţuzesc, oriental, thailandez, din Tel Aviv”, povesteşte Nelu Matei. Acesta recunoaşte că, înainte să plece în Israel, nu a avut nimic de-a face cu bucătăria, decât în armată. În Israel şi-a cunoscut soţia, care este orădeancă, şi astfel a ajuns să se mute aici, în urbea de pe Criş. „M-a fascinat Oradea”, spune Nelu Matei.
În primul an petrecut aici, artistul a revenit la prima sa meserie, sculptâ