Doua sate din Romania, reprezentand 140 locuitori in 45 de gospodarii, nu beneficiaza in prezent de nici un fel de acoperire cu servicii de telefonie (atat fixa cat si mobila), aproape 100% din totalul populatiei si al gospodariilor din tara fiind insa acoperite cu servicii de telefonie mobila, releva un studiu al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Datele autoritatii arata ca 3,35% din totalul populatiei tarii, care locuieste in 2.710 localitati rurale, nu are acces la telefonia fixa.
„Studiul releva faptul ca se inregistreaza inca discrepante mari intre mediul rural si cel urban in ceea ce priveste penetrarea retelelor de comunicatii. De exemplu, aproximativ 80% din numarul total de abonati la serviciile de telefonie fixa este reprezentat de abonatii din mediul urban”, a spus Bogdan Dospinescu, sef serviciu reglementari tarifare si serviciu universal in ANCOM.
Din 2.682 localitati fara telefonie la puncte fixe, 2.681 sunt acoperite cu servicii de telefonie mobila
Datele autoritatii arata ca la 30 iulie 2009, 2.710 localitati rurale din Romania (738.385 locuitori, respectiv 288.346 gospodarii) nu dispuneau de nici o conexiune la un punct fix de telefonie. In 2.682 dintre aceste localitati nu existau nici linii de acces disponibile.
Pe de alta parte, datele arata ca furnizorii de telefonie mobila constituie o alternativa la furnizarea obligatiilor de serviciu universal (un set minim de servicii de comunicatii electronice disponibile, la cerere, pentru toti utilizatorii finali la un pret acceptabil si la o calitate determinata, independent de situarea lor geografica intr-un stat membru al Uniunii Europene).
Astfel, 3 din cei 6 operatori de telefonie mobila dispun de o acoperire de peste 96% din punctul de vedere al numarului de localitati pe care le pot deservi, totalul acoperit fiind de aproape 10