România a fost condamnată la CEDO pentru durata prea lungă a procedurii în dosarul Stănculescu-Chiţac privind revoluţia de la Timişoara. Patru timişoreni - care fie au participat la evenimentele din decembrie 1989 din Timişoara, fie rudele lor - au reclamat în 2003 încălcări ale drepturilor lor printre care şi pe cel de a avea un proces echitabil într-un termen rezonabil. Peşedintele "Asociaţiei 21 Decembrie 1989" Teodor Mărieş (audio )spune la RFI că acestă decizie va constitui un precedent şi pentru restul dosarelor Revoluţiei care sunt blocate de 20 de ani.
România a fost condamnată la CEDO pentru durata prea lungă a procedurii în dosarul Stănculescu-Chiţac privind revoluţia de la Timişoara.
Patru timişoreni - care fie au participat la evenimentele din decembrie 1989 din Timişoara, fie rudele lor - au reclamat în 2003 încălcări ale drepturilor lor printre care şi pe cel de a avea un proces echitabil într-un termen rezonabil.
Victimele si familiile acestora vor primi câte 5 mii de euro daune morale.
Peşedintele "Asociaţiei 21 Decembrie 1989" Teodor Mărieş (audio )spune la RFI că acestă decizie va creea un precedent şi pentru restul dosarelor Revoluţiei care sunt blocate de douăzeci de ani. "Este un precedent creat cum ştim, am aflat şi noi acestă veste. Aceşti oameni aşteaptă de şase ani de când au depus acţiunea la CEDO.
E chiar foarte binevenită nu ca sumă de bani, despăgubire cât pentru pedepsirea celor care în decembrie 1989, au făcut ce au făcut şi ştim ce s-a întamplat. Nu îi iertăm, nu-i lăsăm şi chiar dacă au trecut 20 de ani cursul justiţiei şi justiţia îşi va face datoria în final" spune Teodor Mărieş.
În perioada 17-20 decembrie 1989, la Timişoara, s-au înregistrat 72 de morţi şi 253 de răniţi, prin împuşcare.
De asemenea, o femeie a fost călcată de tanc, iar alte 43 de persoane au fost bătute de forţele de represi