Condimentele şi ierburile aromatice nu sunt doar elementele care conferă o aromă deosebită mâncărurilor, ci sunt adevărate explozii de bunătate, întrucât nutriţioniştii spun că aceste minuni ale naturii aduc foarte multe beneficii pentru sănătate.
Mirodeniile de tot soiul sunt folosite de sute de ani nu doar în gastronomie, ci şi în medicină. Multe dintre aceste ingrediente au proprietăţi antibacteriene şi sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru a favoriza conservarea alimentelor, în special în vremurile când frigiderul nu fusese încă inventat. În medicina tradiţională, chimionul, coriandrul, menta şi usturoiul erau folosite în antichitate pentru a vindeca tulburările digestive, în timp ce extractul de seminţe de pătrunjel era administrat ca laxativ şi pentru reglarea retenţiei de apă. Şi în ziua de azi, multe condimente şi ierburi aromate sunt folosite ca remedii naturiste, ghimbirul, de exemplu, fiind un tratament eficient împotriva greţurilor.
Beneficiile pe care mirodeniile le aduc sănătăţii nu sunt doar credinţe populare, întrucât mai multe studii ştiinţifice au dovedit faptul că plantele aromatice conţin o gamă largă de substanţe nutritive şi componente chimice vegetale (fitochimicale) care pot preveni apariţia bolilor şi care potenţează sănătatea.
Mirodeniile, minunate pentru sănătate
Cercetările efectuate în domeniul medicinei au arătat că mai toate plantele aromatice şi condimentele conţin cantităţi semnificative de antioxidanţi, substanţe care combat radicalii liberi ce generează diverse afecţiuni. În plus, mirodeniile sunt bogate în substanţe chimice vegetale precum curcumina (se găseşte în şofran), capsaicina (se găseşte în ardeiul iute), alicina (componentă a usturoiului) şi gingerolul (se găseşte în ghimbir), conţinând, totodată, şi o gamă largă de vitamine, inclusiv vitamina C.
Potrivit nutriţi