Bucureştiul nu a reuşit să câştige competiţia pentru găzduirea sediului noii Agenţii pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER). Sursa: Reuters
Miniştrii energiei din UE, reuniţi duminică, la Bruxelles, au decis că sediul ACER va fi la Ljubljana, în Slovenia. Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri pentru Mediafax că hotârărea luată de statele membre este „dezamăgitoare”.
Trei ţări - România, Slovenia şi Slovacia - s-au aflat în competiţie pentru găzduirea ACER.
Candidatura Bucureştiului a fost anunţată în primăvara acestui an. Încă din vară însă, Slovenia părea favorită, în condiţiile în care avea susţinerea a zece state membre, spre deosebire de Slovacia, care se baza pe sprijinul a opt ţări şi de România, care se baza pe sprijinul a şapte state. ACER, care va avea atribuţii în funcţionarea pieţelor de electricitate şi gaze naturale, va fi funcţională la 3 martie 2011.
Prestigiu şi vizibilitate
Luptele aprinse dintre statele membre pentru găzduirea diverselor agenţii comunitare au deja tradiţie în UE. România se află la prima încercare de acest gen, Slovenia a pierdut până acum două competiţii. În 2005, premierul italian Silvio Berlusconi a reuşit să deranjeze oficialităţile de la Helsinki, după ce a jignit specialităţile culinare finlandeze.
Italia şi Finlanda concurau la momentul respectiv pentru găzduirea sediului Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară. După doi ani de negocieri, competiţia a fost câştigată în cele din urmă de Italia. Comentatorii europeni au subliniat că găzduirea unei agenţii nu oferă putere de influenţă ţării în cauză, ci, mai degrabă, vizibilitate şi prestigiu. În fapt, este o problemă de orgoliu.