Romania are neaparat nevoie de un guvern care sa treaca bugetul prin Parlament si sa ia banii de la FMI.
Alegerile de duminica ar trebui sa fie punctul final al unei crize politice care dureaza de trei luni si care a costat deja Romania amanarea transei a treia de 1,5 mld. euro din imprumutul de la FMI, in conditiile in care administratia de la Bucuresti are nevoie de 5 mld. euro in prima parte a lui 2010 pentru plata obligatiilor sale.
Asigurarea finantarii deficitului bugetar si ajustarea acestuia trebuie sa fie principala prioritate, fiind greu de crezut ca bancile locale vor putea acoperi necesarul la nesfarsit.
Problema principala este acum, spun economistii, alcatuirea grabnica a unui guvern cu care finantatorii externi sa poata dialoga si care sa dea investitorilor straini increderea necesara pentru ca leul sa nu mai intre sub presiune.
Voturile din strainatate i-au adus lui Traian Basescu al doilea mandat de presedinte.
Rezultatele finale neomologate (acestea sunt omologate dupa solutionarea tuturor contestatiilor) indicau aseara o diferenta extrem de mica intre Traian Basescu si Mircea Geoana, de doar 0,67%.
Scorul, aproape neverosimil, indica aseara 50,33% la 49,66% in favoarea lui Basescu.
Este cel mai strans scor inregistrat vreodata in alegerile prezidentiale de dupa revolutia din urma cu 20 de ani.
Or, acest scor strans ridica si problema alcatuirii unei majoritati viitoare, in conditiile in care presedintele este cel care numeste premierul.
PD-L, partidul prezidential, a avut aseara o prima intalnire, dupa anuntarea rezultatelor.
Social-democratii au anuntat ca ar putea contesta rezultatul alegerilor.
Presedintele liberalilor, Crin Antonescu, al carui partid este asteptat sa se apropie de PD-L, nu a facut ieri declaratii, insa o serie de fruntasi liberali, intre care fostul premier Cali