A avut de partea sa cea mai larga coalitie inregistrata vreodata in politica romaneasca. A primit colosale infuzii de imagine: Klaus Iohannis, Crin Antonescu, Ion Iliescu, fiecare rezonand puternic intr-o anumita zona a electoratului.
A avut un sprijin media cum nu s-a mai vazut, din partea prietenilor, a aliatilor, a finilor, a fostilor membri de partid. A beneficiat de investitii financiare record, inclusiv pentru cumpararea voturilor (4 milioane de lei vechi/bucata in Neamt, de exemplu).
Si totusi, Mircea Geoana a pierdut. La cateva zeci de mii de voturi e drept, dar a pierdut.
PSD invoca frauda si contesta alegerile la BEC si Curtea Constitutionala. Este o decizie riscanta. In mod normal, o acuzatie atat de grava si cu cert si negativ ecou international, ar trebui sustinuta de niste probe covarsitoare. Vom vedea daca ele exista, deocamdata raportorii OSCE au comunicat ca alegerile au respectat standardele internationale.
Daca probele care sa dovedeasca indubitabil ca au fost fraudate cel putin jumatate plus unu din diferenta de voturi dintre cei doi nu vor aparea, contestarea alegerilor denota o crunta ireponsabilitate de care, sa ne amintim, in urma cu 5 ani Adrian Nastase nu a dat dovada.
Deocamdata, mesajul fraudarii pare adresat mai degraba activului PSD pentru a-l ajuta sa inghita mai usor pastila amara a infrangerii, adica un fel de "terapie de grup" si reafirmare a unitatii, dupa cum spunea chiar Adrian Nastase. Dar daca demersul contestarii nu va avea succes, este greu de crezut ca, ajunsi in afara puterii, deci a accesului la resurse, la mana lui Traian Basescu, dupa ce au investit in Mircea Geoana sume gigantice si energie cat pentru trei campanii, liderii locali ai PSD si clientii politici ai partidului se vor multumi cu aceasta explicatie.
S-ar putea ca Mircea Geoana sa auda din no