Decizia pentru lichidarea dictatorilor a fost luată în seara de 24 decembrie, la Ministerul Apărării, în prezenţa lui Ion Iliescu. Hotărâtoare pentru împuşcarea cuplului dictatorial, diversiunea teroristă a servit drept paravan deciziei de înfiinţare a Tribunalului Militar Excepţional.
Citeşte mâine: Formarea echipei pentru judecarea Ceauşeştilor
Seara de duminică, 24 decembrie 1989. De două zile, conducătorii civili şi cei militari de la Bucureşti încearcă în mod repetat să-l convingă pe comandantul UM 01417 Târgovişte, colonelul Andrei Kemenici, să „recurgă la metodă", adică să-i lichideze „accidental", fără proces, pe soţii Ceauşescu.
COMENTEAZĂ PE FORUM DACA SUNTEŢI DE-ACORD CU EXECUŢIA CEAUŞEŞTILOR
Kemenici transmite ordinul spre câţiva dintre ofiţerii săi, dar aceştia refuză să-i asasineze pe dictatorii-prizonieri. Nici măcar diversiunile la care este părtaş colonelul Kemenici nu au efect: nici maiorul Ion Ţecu, nici maiorul Ion Mareş, nici căpitanul Ion Boboc şi nici locotenentul-major Iulian Stoica nu vor să-şi mânjească mâinile cu sânge.
Frica de microfoane
În Capitală, conducătorii noului regim nu mai au răbdare. Aflaţi în sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), ei trec la acţiune. În seara de 24 decembrie iau o decizie istorică: a doua zi, soţii Ceauşescu vor fi judecaţi sumar şi executaţi.
Sediul MApN era locul în care s-a consolidat noul pol de putere, pregătit din timp şi ieşit la lumină după fuga dictatorilor. Cum toată lumea suspecta pe toată lumea, cel mai bun loc pentru discuţii a fost WC-ul din spatele biroului fostului ministru Vasile Milea. O încăpere cu un hol îngust, cu o cameră de odihnă şi un grup sanitar.
Acolo a fost luată decizia capitală. Şi ca totul să rămână secret, decidenţii au lăsat să curgă apa de la chiuvetă. Astfel, încercau să se asigure că nu vor fi ascultaţi, „b