Deşi este nevăzător, Mircea Bucur creează programe IT pentru ca cei lipsiţi de simţul văzului să poată să citească.
Mircea Bucur şi-a pierdut vederea la 20 de ani în urma unei dezlipiri de retină. S-a întâmplat cu puţin timp înainte să dea examenul de bacalaureat şi a fost nevoit să scrie lucrările de susţinere a examenului pe bâjbâite.
„Profesorii îmi ţineau rigla pe foaie să scriu drept. Stăteau până îi buşea plânsul şi venea altul, pe rând", ne-a povestit Mircea.
Cu toate greutăţile pe care le întâmpina, a luptat să fie admis la o facultate de informatică, pasiunea lui. A reuşit însă la matematică. „Mi s-a spus că persoanele cu handicap nu sunt primite la facultate pentru că nu au locuri de muncă pentru ei după aceea. Am reuşit cu ajutorul domnului Adrian Păunescu, redactor pe atunci la „Scânteia". Doar i-am scris şi m-a şi ajutat. Am scris munţi de hârtie în Braille", ne-a mărturisit Mircea.
Creează programe IT
Cu timpul, Mircea a derulat proiecte care să sprijine nevăzătorii. A înfiinţat Asociaţia pentru Persoane cu Deficienţe de Vedere şi revista „Radar" scrisă exclusiv de nevăzători şi pe care o coordonează, o editează dar creează şi programele necesare pentru montarea revistei în format mp3.
Mircea a renunţat de mult timp să mai citească în limbajul Braille. Din anul 1995 când şi-a achiziţionat prima sinteză vocală ce îi „răsfoieşte" fiecare carte prin sunet.
Utilizează calculatorul ca un adevărat IT-ist şi chiar a învăţat persoanele cu vedere bună să folosească maşinăria cu taste. Mircea a pus la punct 15 biblioteci pentru nevăzători în ţară în cadrul sistemului public şi în care cărţile devin un CD ce poate fi citit „filă cu filă", cu ajutorul aparatului Daisy.
Face filme pentru orbi
Mircea Bucur „turnează" fime pentru nevăzători, totul prin Fundaţia sa „Cartea Călătoare". Practic, în filmele pentru nevăz