Restantele au accelerat din nou in octombrie, urcand cu 9,9% fata de septembrie, pana la 6,8 miliarde de lei (1,6 mld. euro), dupa ce in lunile anterioare tendinta crescatoare a intarzierilor la plata creditelor daduse semne de aplatizare, potrivit BNR.
"Saltul din luna octombrie al restantelor s-a inregistrat probabil pe seama companiilor care intampina dificultati in rambursarea creditelor, ale caror maturitati au tot fost prelungite de banci in speranta ca acestea vor reusi sa faca rost de lichiditatile necesare, mai ales ca executarea companiilor care au probleme nu este avantajoasa pentru niciuna dintre parti", noteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Intarzierile la plata mai mari de 90 de zile insumau la sfarsitul lunii octombrie circa 4,1 miliarde de lei, reprezentand 60% din totalul sumelor restante, comparativ cu doar 34,4% in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele de la Centrala Riscurilor Bancare (CRB). Bancile fac raportari la CRB doar pentru expunerile mai mari de 20.000 de lei (aproape 5.000 de euro) fata de un debitor.
Restantele intre 30 si 60 de zile au crescut de 3,5 ori, ajungand la 480 mil. lei, iar cele intre 60 si 90 de zile au avansat de peste patru ori, de la 96 mil. lei la 406 mil. lei. Per total, ponderea restantelor in total imprumuturi a urcat la 2,98%, fata de 2,74% in septembrie si putin peste un punct procentual in octombrie anul trecut.
Majoritatea prognozelor indica o continuare a deteriorarii calitatii portofoliilor de credite ale bancilor cel putin pana la jumatatea anului viitor in conditiile in care somajul continua sa creasca, iar lichiditatile companiilor sa scada.
Bancile au adresat CRB in octombrie 216.423 de interogari privind situatia clientilor proprii si potentiali, de trei ori mai putin decat in urma cu un an. Mai mult de jumatate din interogari au vizat clientii existe