La ultima vizită în România, delegaţii FMI au solicitat formarea unui Guvern legitim, adoptarea bugetului de stat în prima decadă a lunii decembrie şi adoptarea de către Parlament a legii răspunderii fiscale. Întrucât România nu a reuşit să îndeplinească solicitările, FMI nu a fixat un termen pentru o nouă misiune de evaluare.
Potrivit reprezentantului FMI în România, Tony Lybek, atât oficialii Comisiei Europene, ai Băncii Mondiale, cât şi ai Fondului vor veni în ţară când autorităţile vor fi pregătite pentru această vizită.
„Vom fi gata când sunteţi şi voi gata. Ţinta de deficit bugetar stabilită în cadrul programului economic este de 7,3% din PIB şi presupun că autorităţile vor face tot ce este posibil pentru atingerea acestui nivel”, a declarat Tony Lybek, citat de Mediafax.
Oficialul a precizat că deficitul bugetar s-ar putea plasa sub ţina propusă la ultima evaluare a FMI, de 7,8%, întrucât situaţia s-a ameliorat. Însă, ţinta de deficit pentru 2010, de 5,9% din PIB este „destul de fermă”, a adăugat Lybek.
„Nivelul de deficit bugetar este şi destul de mare. Am fost destul de flexibili pentru că nu vrem să exacerbăm situaţia economică”, a punctat oficialul.
România a contractat un împrumuturi de la Comisia Europeană şi Banca mondială în valoare de 19,95 miliarde euro. Însă, atât FMI, cât şi Comisia Europeană au amânat acordarea tranşelor programate pentru această lună, astfel că statul se împrumută de pe piaţa bancară internă.
Leul, la mâna politicienilor
Instabilitatea politică blochează formarea unui nou Guvern. Dacă se vor organiza alegeri anticipate, moneda naţională s-ar putea deprecia până la 4,5-4,6 lei/euro, apreciază analiştii ING.
De asemenea, în condiţiile în care România nu va respecta termeni acordului, FMI ar putea solicita aplicarea unor măsuri mai d