Bancherii si strategii reuniti saptamana trecuta la Londra vor sa controleze volumul mare de credite in valuta acordate in Europa Centrala si de Est, iar BERD isi propune sa dezvolte procesul de creditare in moneda locala din regiune.
Oficialii s-au ferit insa sa impuna reglementari drastice pentru limitarea acestor tipuri de credite si s-au concentrat mai mult asupra adoptarii de masuri care vor putea fi implementate de o maniera voluntara de institutiile bancare pentru promovarea imprumuturilor denominate in monede locale, scrie Financial Times.
"Cu totii suntem de acord ca nu este inca momentul propice pentru impunerea unor noi reglementari si a unor masuri speciale de supraveghere", a declarat Erik Berglof, economist-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), institutie ce a organizat saptamana trecuta la Londra un seminar pentru bancherii si reprezentantii din industria financiara.
Reuniunea a avut loc la scurt timp dupa ce au aparut speculatii privind imprumuturile denominate in valuta, in special in euro si franci elvetieni, din Europa Centrala si de Est, considerate unul dintre principalele elemente ce au condus la escaladarea crizei. Odata cu declansarea turbulentelor economice la nivel international in toamna anului trecut, imprumuturile in valuta reprezentau 90% din creditarea totala in Letonia, iar ponderea depasea 50% in majoritatea statelor din regiune.
Cursul de schimb flotant a dezavantajat debitorii in valuta
In tarile ce practica un curs de schimb flotant, precum Polonia, Ucraina sau Romania, monedele nationale au cunoscut in anul de criza un declin sever, astfel ca debitorii au fost nevoiti sa ramburseze mai multi bani pentru ratele la creditele contractate in valuta. In statele unde functioneaza un regim de curs de schimb fix, precum tarile baltice sau Bulgaria, guvernele reusesc sa tina