Democrat-liberalii lasă deschise toate variantele, inclusiv pe cea a unui cabinet minoritar, votat sub presiunea anticipatelor. Sursa: Codrin Prisecaru
Victoria lui Traian Băsescu, anunţată ca sigură de numărătoarea paralelă a PDL la doar câteva ore după miezul nopţii de duminică, le-a dat democrat-liberalilor certitudinea că vor avea primul cuvânt la guvernare. Ieri-seară, după prima şedinţă de după alegeri, liderii PDL au decis să rămână însă în expectativă o perioadă, ceea ce lear oferi răgazul pentru a evalua toate variantele.
Primele opţiuni puse pe masă de conducerea democrat-liberalilor au variat de la un guvern cu independenţii şi UDMR, până la un cabinet cu liberalii din „aripa Tăriceanu”, fără a exclude însă tranşant o colaborare pe viitor cu PSD-iştii. PDL-iştii iau însă în calcul, cu şanse foarte bune, şi ideea unui guvern minoritar, care ar trece de parlament având în vedere riscul declanşării anticipatelor în caz de eşec.
Răgaz pentru limpezirea apelor
Prima opţiune evaluată de democrat-liberali este UDMR, chiar dacă discuţiile vor începe de pe poziţii de forţă, având în vedere recentele trădări ale Uniunii. Oferta faţă de formaţiunea condusă de Marko Bela s-ar limita, potrivit unor surse din PDL, la maximum două-trei portofolii.
Până la tatonări concrete, democrat- liberalii au luat în discuţie şi varianta de a aştepta eventualele schimbări în conducerile PNL şi PSD, după eşecul liderilor la prezidenţiale.
„Cred că e bine să ne liniştim puţin şi să vedem la rece toate variantele. Până una-alta, avem un premier care a aruncat prosopul”, a comentat ministrul PDL al transporturilor, Radu Berceanu. Punctul său de vedere a fost susţinut şi de secretarul executiv al democraţilor, Elena Udrea. „Oricum avem toate soluţiile dacă avem preşedintele”, a spus ea.
Boc: PDL n