Oraşul nu este mai mare decât acum o mie de ani – are cam aceeaşi populaţie, circa 60.000 de locuitori. Când ţi-a înţepenit gâtul de atâta privit la plafoanele Capelei Sixtine, iar Roma a început să te copleşească prin prezenţa ei masivă, poţi face o călătorie la Viterbo.
Oraşul este situat într-o zonă deluroasă, la circa 100 de kilometri nord de Cetatea Eternă. Poţi ajunge aici în mai puţin de două ore, luând un tren din Stazione Ostienze din Roma. Un bilet costă doar 4,5 euro. Călătoria, lentă şi cu peste 20 de opriri în
mici localităţi încântătoare, este o adevărată plăcere. Poţi privi minunatul peisaj italian - mici ferme albe cu acoperiş de ţiglă roşie, pini umbroşi şi dealuri cultivate cu măslini.
Decor medieval autentic
O dată ajuns în gara Porta Romana din Viterbo, cobori parcă în plin Ev Mediu, într-o oază de linişte, un oraş al fântânilor şi al femeilor frumoase. Acesta este locul unde s-au refugiat papii, când viaţa la Roma devenise prea agitată şi nesigură pentru gustul lor. În perioada papilor, Viterbo a ajuns să fie mai important decât Roma.
Viterbo datează din epoca etruscilor. Necropola rupestră de la Castelul Asso, cu morminte săpate în tuf vulcanic, are peste 2.500 de ani vechime. Etruscii au descoperit beneficiile apelor termale din împrejurimi. Apa lor are temperatura cuprinsă între 40-58 de grade Celsius şi este bogată în sulf şi bicarbonat de calciu. Se spune că un astfel de izvor ar fi fost sursa de inspiraţie a lui Dante pentru apele învolburate şi fumegânde ale Stix-ului din „Divina Commedia".
Epoca de glorie a oraşului a fost atinsă abia în secolul al XI-lea, când a fost construită cetatea medievală, aflată şi acum în perfectă stare. Zidurile crenelate şi străjuite de turnuri înconjoară centrul istoric, în care se pătrunde prin câteva porţi uriaşe, din lemn masiv. Impresionant prin vechime este