Steagul Europei, format din 12 stele galbene asezate in cerc pe un fond albastru, este simbolul uniunii popoarelor europene inca din 1955. Mai intai a fost folosit de Consiliul Europei, apoi preluat de Comunitatea Economica Europeana si, in cele din urma, de Uniunea Europeana, in 1993.
Europenii au inceput sa isi caute un steag inca din 1950 si, dupa mai multe incercari respinse din diferite motive, s-a cazut de acord asupra unui model propus de Arsene Heinz, fost angajat al postei Consiliului Europei. Dupa mici ajustari facute de Paul Levy, Consiliul l-a aprobat la 25 octombrie 1955 si apoi l-a adoptat, in 8 decembrie.
Steagul fluturat pentru prima oara in 13 decembrie 1955, la Paris, este incarcat de simboluri chiar daca poate parea simplu. Fundalul albastru reprezinta "cerul albastru al vestulului", iar numarul si felul in care sunt asezate stelele arata o unitate perfecta si completa la fel ca cea pe care semnele zodiacului o creaza in univers.
Stelele nu se schimba in functie de membrii organizatiei pentru ca sunt menite sa ii reprezinte pe toti locuitorii Europei, chiar si pe cei din tarile care nu au aderat inca la blocul comunitar.
Simplu la prima vedere, modelul steagului european a fost creat cu mare atentie pentru ca toate stelele sa fie identice si sa simbolizeze egalitatea dintre toate statele europene. Toate au cate cinci colturi si toate sunt orientate cu varful in sus. Stelele sunt asezate la distante egale unele de altele si sunt pozitionate precum orele de pe cadranul unui ceas.
Modelul perfect, gasit dupa cinci ani de cautari
Pana la crearea acestui model au fost propuse mai multe steaguri care sa simbolizeze unitatea europenilor. Cel mai popular a fost cel cu un E de culoare verde pe un fundal alb al Miscarii Europene dar si cel al Uniunii pan-europene, care era albastru si ave