Uniunea Europeană a deblocat în parte relaţiile sale cu Serbia, după ridicarea unui veto impus de Olanda, care cere totuşi ca toţi criminalii de război sârbi să fie extrădaţi, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Uniunea Europeană a deblocat în parte relaţiile sale cu Serbia, după ridicarea unui veto impus de Olanda, care cere totuşi ca toţi criminalii de război sârbi să fie extrădaţi, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Olanda renunţă la o parte din obiecţiile sale, după ce un raport extrem de favorabil a fost dat publicităţii săptămâna trecută de TPI de la Haga.
Concret, aceasta se traduce prin deblocarea unui acord comercial între Serbia şi Uniunea Europeană, acesta făcând parte dintr-un proiect mai ambiţios, acela de a-i oferi Serbiei un Acord de Asociere şi Stabilizare cu Uniunea.
Olanda a decis să facă acest gest la Bruxelles, în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe, dar Haga rămâne intransigentă privind cooperarea deplină a Belgradului cu TPI pentru fosta Iugoslavie.
Mai clar, Serbia care şi-ar fi dorit să-şi poată depune candidatura la Uniunea Europeană înainte de sfârşitul anului, va trebui mai întâi să-l aresteze şi extrădeze pe Ratko Mladici, generalul inculpat pentru masacrul de la Srebrenica, în Bosnia.
Întrucât totul se explică, regiunea de la Srebrenica, protejată în timpul războiului de trupele olandeze ale ONU şi considerată sigură a căzut totuşi în mâna generalului Mladic, în 11 iulie 1995.
Opt mii de musulmani au fost executaţi atunci, o crimă de război pe care Olanda a fost acuzată apoi că nu a putut-o împiedica. Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Uniunea Europeană a deblocat în parte relaţiile sale cu Serbia, după ridicarea unui veto impus de Olanda, care cere totuşi ca toţi criminalii de război sârbi să fie extrădaţi, tr