Istoria a demonstrat că România nu poate să ia măsuri economice coerente fără supravegherea unui organism internaţional. Analiştii economici spun că singura cale de ieşire din recesiune este respectarea Programului Economic convenit cu finanţatorii externi - FMI şi Comisia Europeană.
Vestea bună transmisă de analiştii economici prezenţi ieri în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) este că industria românească este ca şi ieşită din recesiune.
Vestea proastă este că acest lucru nu înseamnă că am scăpat de criză. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană sunt singurele instituţii care pot determina autorităţile de la Bucureşti să facă reformele structurale necesare creşterii economice pe termen lung. Măsura cea mai urgentă rămâne corectarea deficitului bugetar, adică diferenţa dintre cheltuielile bugetare şi veniturile efective ale statului.
Creşterea taxelor, inevitabilă
Opinia comună a experţilor este că anul 2010 va fi mai greu decât 2009 şi pentru populaţie, şi pentru autorităţi. Potrivit lui Alexandru Chidesciuc, economist-şef ING, Guvernul va trebui să ia măsuri dure de ajustare a deficitului bugetar, ceea ce ar putea duce la o creştere mult mai accelerată a şomajului.
„Trebuie reduse urgent cheltuielile bugetare. Chiar dacă se fac reduceri de personal în sectorul public, trebuie plătite salarii compensatorii, şi asta înseamnă tot cheltuială. În acest context, o creştere a taxelor devine aproape inevitabilă", a spus Chidesciuc.
La rândul său, Lucian Anghel, economist-şef BCR, este de părere că esenţială va fi calitatea guvernării. „Noul guvern va primi nota de plată a vechilor greşeli şi va avea o misiune aproape imposibilă: în primul rând, ajustarea puternică a deficitului bugetar", a spus Anghel. Singurele organisme care pot determina această ajustare sunt FMI şi