Producţia industrială şi numărul de comenzi noi în industrie au sporit în luna octombrie, faţă de septembrie, însă datele INS arată o scădere de până la 20% comparativ cu acelaşi interval din 2008. Frământările de pe scena politică ar putea însă slăbi încrederea oamenilor de afaceri din străinătate, astfel că industriaşii români ar putea rămâne fără comenzi.
Şansele ca exporturile României să exceadă importurile sunt reduse. Dacă investiţiile guvernamentale vor fi orientate către producţie şi export, în detrimentul consumului, deficitul de cont curent ar putea fi redus la 4 - 5% din produsul intern brut.
“Nu cred că România va deveni un Singapore al Estului, adică să fie exportator net. Nu cred acest lucru, dar este posibil să avem un deficit extern de 4 -5%, iar anul acesta s-a demonstrat că acest lucru este posibil”, a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, citat de Mediafax.
Din punctul personal de vedere al economistului, investitorii străini îşi pierd încrederea în statele care trăiesc pe datorie, de aceea România va trebui să se bazeze în viitor “mai mult pe investiţii şi pe export net”.
Creşterea industrială, o întâmplare datorată patronilor
Statisticile indică un avans al cifrei de afacere în industrie, cu 0,5% faţă de septembrie, dar a scăzut cu 16,4% faţă de luna corespunzătoare din anul 2008. De asemenea, producţia industrială a crescut în octombrie, faţă de septembrie, atât ca serie brută, cât şi ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,6%, respectiv 0,2%, iar după zece luni declinul s-a situat la 7,8-7,9%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preşedintele Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului din România (CPISC), Adrian Izvoranu, spune că rezultatele pozitive nu au nicio releva