- Diverse - nr. 435 / 9 Decembrie, 2009 Populatia vremurilor biblice era formata din oameni simpli: cultivatori ai pamantului (agricultori), pastori de vite, oi si capre, pescari, mici meseriasi si conducatori de trib, cu razboinicii lor dar si initiati care propovaduiau credinta si stiinta strabuna. Clima locurilor biblice nu era tare prietenoasa insa prielnica pentru dezvoltarea culturilor universale. Marile culturi si civilizatii nu s-au dezvoltat in zone reci. Soare puternic, multa lumina, nisipuri dar si oaze de liniste si verdeata, terenuri fertile, rauri curate si lacuri bogate in peste. Linistea deplina si bunaintelegerea nu aveau nimic comun cu stresul. Mijloacele de deplasare erau simple, perpedes apostorum, calare pe cai, catari si magari. Munca fizica si mersul pe jos constituiau elementele de baza in mentinerea conditiei fizice. Alimentatia era naturala, folosindu-se urmatoarele produse: graunte de grau, orz, mei, paine din faina de grau nedospita la inceput (acest produs se citeaza in scrierile biblice de 236 de ori), boabele de leguminoase (lintea, nautul), legume, intre care ceapa prazul si usturoiul, fructe de padure, citrice: portocale, lamai, mandarine, smochine, rodii, pota lui Ioan, mierea de albine si mierea de mana (secretata de coaja unor arbori dupa ce erau intepate de insecte), untdelemnul din masline cu niste calitati nutritionale si medicale deosebite, iar dintre bauturi se consuma vinul de cea mai buna calitate. Se consuma carnea de animale cu copita despicata (bovine, ovine, caprine) dar si de alte specii in afara de porc, carnea de vanat, prepelite, pestele sub diverse forme de preparate, curte. Sarea era un aliment indispensabil, amintit de mai multe ori in Biblie. Se consuma si carnea grasa si zaharuri dar numai cele din mere _ oarecum tendintelor actuale. Otetul natural obtinut in gospodarie prin fermentarea mierii era indispen