Conferinta privind Schimbarile Climatice ce se desfasoara in prezent la Copenhaga si va tine pana la 18 decembrie a.c. reprezinta rezultatul a doi ani de discutii privind elaborarea unei noi Conventii a Natiunilor Unite privind schimbarile c1imatice care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, la finele anului 2012, atunci cand va lua sfarsit prima perioada de angajament. Uniunea Europeana goreste un acord global, ambitios si cuprinzator care sa impiedice schimbarile climatice periculoase prin limitarea incalzirii globale la cel mult 2 grade Celsius peste temperatura din perioada pre-industriala sau cel mult 1,2 grade Celsius peste nivelul actual.
Reamintim ca Protocolul de la Kyoto, intrat in vigoare incepand cu data de 16 februarie 2005, a reprezentat un instrument legal pentru cele 128 de tari semnatare de reducere a emisiilor globale de gaze cu efect de sera.
Uniunea Europeana a fost prima care si-a asumat acest angajament, decizand in mod unilateral sa-si reduca propriile emisii cu 20% in comparatie cu nivelul anului 1990, pana in 2020. Ea se angajeaza chiar sa realizeze o reducere cu 30%, cu conditia ca si ceilalti mari poluatori sa isi aduca contributia la acest efort.
Negocierile de la Copenhaga sunt decisive pentru obtinerea unor rezultate concrete in lupta impotriva schirnbarilor c1imatice. Marea provocare a viitorului acord va fi ca obiectivele acestuia sa fie ambitioase si cuprinzatoare, in primul rand prin asumarea unor tinte semnificative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de catre toate tarile dezvoltate, dar si o modificare in sens pozitiv a emisiilor in tarile in curs de dezvoltare.
Dezbaterile conferintei vor fi conduse.de Connie Hedegaard, fost ministru pentru energie si schimbari climatice in Danemarca, actualul comisar nominalizat pentru schimbari climatice, portofoliu nou infiintat in cadrul Comisiei Eu