Volumul constructiilor a scazut cu 15,6% in primele zece luni ale anului 2009, fata de perioada similiara a anului trecut.
Apartamentele aflate in faza de constructie nu se mai vand, dupa ce mai multi oameni au ramas si fara case, si cu banii de avans luati. Cumparatorii prefera locuintele terminate. Pe de alta parte, dezvoltatorii, care s-au imprumutat la randul lor, nu isi permit sa termine constructiile fara bani. Acest cerc vicios este unul dintre principalele motive pentru care volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 15,6%, in primele zece luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, ca serie bruta, volumul lucrarilor de constructii a scazut, in octombrie 2009, cu 25,3%.
Pe elemente de structura s-au inregistrat reduceri la lucrarile de constructii noi (-26,7%), la lucrarile de reparatii capitale (-24,5%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-20,7%), potrivit INS. Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor a scazut in primul rand la cladirile rezidentiale, cu 50,5%, iar la cladirile nerezidentiale, cu 34,3%. Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, sustine ca sectorul constructiilor a scazut in acest an cu 18%. Mai exact, una din cinci firme de constructii a fost nevoita sa-si inchida portile in primele noua luni ale anului. Scaderi s-au inregistrat atat la constructiile noi (-12%), dar si la nivelul lucrarilor de reparatii capitale sau al celor de intretinere (-20-25%). Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor s-a redus la constructiile ingineresti cu 14,1%, la cladirile nerezidentiale, cu 17,1% si la cladirile rezidentiale, cu 17%.
Nu s-au livrat locuintele promise
Lucrul acesta se observa si