Marian Vanghelie a fost desființat la Realitatea TV pentru că a spus că niște colegi au descoperit CNP-uri false pe listele de vot. Se punea întrebarea cum a avut acces la lista de CNP-uri reale pentru validare.
Aș vrea să vă spun un lucru despre CNP înainte de a porni o isterie națională pe această temă.
Scoaterea de CNP-uri din burtă este din păcate sport național în România. Numai că majoritatea celor care fac acest lucru sunt ignoranți și nu îl fac cum trebuie, așa că CNP-urile inventate sunt în general ușor de depistat fără a avea acces la baza de date de la evidența populației.
Detalii despre seminificația cifrelor din CNP găsiți aici. Cam toată lumea cunoaște semnificația primelor cifre: sex, data nașterii, județul nașterii. Problema falsificatorilor apare la ultimele 4 cifre, care de obicei sunt puse la întâmplare. Penultimele 3 cifre pot fi puse într-adevăr aleator (pentru a trece ascest test) însă ultima cifră este de control și se generează pe baza tuturor celorlalte după un algoritm bine definit. De obicei la CNP-urile inventate această cifră nu este pusă corect și se pot face foarte ușor programe de calculator care să o verifice (sunt câteva și online).
Later edit: comentatorul Gogu Geologu atrage atenția că un CNP invalid nu îneamnă neapărat fraudă: “Scapati din vedere un mic amanunt. Si in comisiile de la sectia de votare sunt oameni mai putin inteligenti (ca sa nu zic prosti), sau sa zicem doar obositi, neatenti, etc. Se poate intampla ca un membru al comisiei, din varii motive, sa fi copiat gresit o cifra din cnp, sa fi sarit din greseala o cifra, etc. CNP-ul devine astfel invalid, dar nu inseamna ca e fals. Si ca sa ma “autodenunt”, si eu am facut greseala asta de cateva ori cand am completat acte pe la banca, etc.”
Marian Vanghelie a fost desființat la Realitatea TV pentru că a spus că niște colegi au descoperit CNP-ur