Japonia, Germania, China sau Franţa sunt doar câteva dintre ţările care au aprobat recent noi fonduri pentru a susţine economia să depăşească perioada de criză. Sursa: Zoltan Lörencz
După devalorizarea monedei naţionale şi prăbuşirea investiţiilor, care îi fac pe analişti să aprecieze că ieşirea din recesiune nu este sustenabilă, Guvernul nipon a aprobat un plan de relansare în valoare de 54 de miliarde euro. La acestea se adaugă împrumutul acordat de banca centrală niponă instituţiilor de credit, pentru stimularea economiei. Astfel, fondurile alocate de Japonia în ultimele două luni pentru redresarea economică se ridică la peste 184 de miliarde de euro.
Prin acest plan, Guvernul va subvenţiona sectorul auto, construirea locuinţelor verzi şi reducerea poluării.
Previziunile indicau un avans al economiei Japoniei de 4,8% în trimestrul al treilea, însă cifrele arată o creştere de 1,3%. Investiţiile s-au redus cu aproape 3%, dublu faţă de estimările analiştilor. Până în 2011, Japonia va înregistra cel mai ridicat nivel al datoriei publice din rândul statelor dezvoltate, de 200% din PIB.
Japonezii vor fi chemaţi la urne la jumătatea anului viitor.
Băncile, forţate să dea credite
Liderii de la Beijing vor rămâne fideli actualei politici monetare relaxate, pentru a feri companiile interne de efectele crizei financiare. Aceasta, în ciuda insistenţelor liderilor precum Barak Obama, care doresc aprecierea monedei naţionale a Chinei în raport cu dolarul.
Planurile liderilor chinezi se bazează pe “menţinerea stabilităţii şi continuităţii politicilor macroeconomice, a unei politici monetare moderat relaxate şi a unei politici fiscale active”. Astfel, reducerea exporturilor a fost compensată printr-un plan anticriză în valoare de aproape 400 de miliarde de euro, care a dus la creşterea invest