Aproape jumătate dintre români dispun de o situaţie financiară mult mai proastă (11%) sau mai prostă (38%) comparativ cu cea de acum un an, în timp ce doar 8% din aceştia au o situaţie bună sau mult mai bună, arată un studiu realizat în luna octombrie de Metro Media Transilvania pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.
Totuşi, o pondere însemnată, de 42%, consideră că situaţia lor financiară s-a menţinut aproximativ la fel în ultimul an. Pentru următorul an, 40% din români se aşteaptă să aibă o situaţie financiară, din punct de vedere al economiilor, mai proastă sau mult mai proastă şi doar 13% sunt de părere că situaţia se va înbunătăţi. Astfel, 14% din respondenţi sunt nemulţumiţi total de situaţia lor financiară şi doar 2% se consideră total mulţumiţi.
Când iau decizia de a economisi, doar 23% din români au încredere multă sau foarte multă în bănci, în timp ce 41% au puţină sau foarte puţină, iar 28% - deloc. În ceea ce priveşte economisirea prin intermediul bursei, 41% din respondenţi consideră că nu au deloc încredere, 31% - puţină şi foarte puţină, iar doar 4% - multă sau foarte multă. Fondurile de pensii, societăţile de asigurări şi fondurile de investiţii beneficiază un grad mai mare de neîncredere în rândul populaţiei în ceea ce priveşte decizia de a economisi.
„Încrederea în sistemul financiar-bancar este corelată puternic cu tendinţa de economisire, cei care siguri că vor reuşi să economisească în următoarele 12 luni fiind şi cei care au o încredere ridicată în instituţiile de credt”, a explicat Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor, în cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB şi Alpha Bank.
În această ordine de idei, doar 7% din români sunt siguri că vor reuşi să economisească în următorul an şi 19% cred că vor reuşi, dar nu sunt siguri. Pe de altă parte, peste două tr