Prin contestarea rezultatului votului de duminică, grupul de lideri din jurul şefului social-democraţilor caută să se menţină la conducerea partidului. Sursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Un grup de lideri PSD îi întreţine lui Mircea Geoană iluzia că este „adevăratul preşedinte” al României. Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie, Victor Ponta şi Cozmin Guşă sunt cei care îl împing pe Geoană să nu accepte rezultatele votului şi să se agaţe de ideea că alegerile au fost furate. Scopul contestării alegerilor este menţinerea lui Geoană în funcţia de preşedinte al PSD, dar mai ales conservarea propriei lor puteri în partid.
Strategia „Nimeni nu e vinovat”
Prin acţiunea de contestare a rezultatului votului nu se urmăreşte anularea alegerilor. Liderii PSD ştiu că este imposibil ca la Curtea Constituţională să obţină acest lucru.
Singura condiţie în care Curtea ar invalida scrutinul de duminică ar fi ca PSD să demonstreze că rezultatul alegerilor a fost modificat prin fraudă. Asta ar însemna să dovedească faptul că peste 70.000 de voturi au fost fraudate în favoarea lui Train Băsescu. O misiune practic imposibilă.
Contestând însă votul, liderii PSD din jurul lui Geoană caută să amâne o discuţie care e pe cale să se poarte în partid, şi anume despre cine are responsabilitatea eşecului. Este deja o „tradiţie” ca, după alegeri, într-un partid să apară răfuielile interne. Imediat ce se admite faptul că alegerile au fost pierdute, apar unii care întreabă de ce s-a întâmplat acest lucru, dar mai ales cine este vinovat.
Cei care au condus campania lui Geoană - Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie şi Dan Nica - sunt principalele ţinte vizate. Prin contestarea vehementă a rezultatului, ei încearcă să demonstreze că alegerile nu au fost pierdute, ci că victoria a fost furată de Băsescu.