Reprezentanţii pieţei bancare au cerut de multe ori Băncii Naţionale să modifice normele, astfel încât să facă provizioane mai mici, după refinanţarea sau rescadenţarea creditelor. Însă, profesioniştii au preferat zona de vânzări, pentru că le aducea venituri mai mari.
Astfel, în departamentele de restructurare a creditelor cu probleme au fost angajaţi începătorii.
“Bancherii cu experienţă s-au poziţionat pe partea de vânzări, unde erau şi remuneraţii mai mari, iar în perioada de creştere departamentele de credite cu probleme au fost populate cu juniori, persoane fără experienţă, cu "obligaţii", cunoştinţe care nu puteau să fie angajate direct la vânzări.
Astfel, majoritatea băncilor s-au trezit în plină criză că principalii ostaşi în lupta contra crizei şi care să facă curăţenie nu au experienţă în luptă”, a declarat Doru Leonăchescu, partener principal al firmei de investiţii şi consultanţă Capital Partners, citat de Mediafax.
Consilierul din bancă
Clienţii care au nevoie de reeşalonarea ratelor trebuie să fie consiliaţi cu privire la noi soluţii de finanţare, din ţară sau din străinătate, pentru că întârzierile reduc şansele de redresare financiară a companiei.
Chiar dacă le lipsesc “principalii ostaşi”, BNR ar putea veni în sprijinul băncilor, prin modificarea regulamentului de clasificare şi provizionare a creditelor. Astfel, băncile vor aplica reguli stricte în ceea ce priveşte încadrarea situaţiei financiare a debitorului, însă vor putea să îl încadreze într-o categorie mai bună de risc în funcţie de serviciul datoriei, a explicat directorul direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, transmite Mediafax.
Oficialul BNR a avertizat că băncile se vor confrunta cu dificultăţi majore în primul semestru din 2010, din cauza creditelor neperformante.
@N_P