Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăteneşti a informat că a transmis Ambasadei României la Jakarta, cererea de extrădare din Republica Indonezia a fostului director Gelsor, Nicolae Popa, arestat pe 2 decembrie.
Nicolae Popa are de ispăşit 15 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă contiună şi delapidare. Pedapsa a fost stabilită de Tribunalul Bucureşti, în acelaşi dosar în care Ioana Maria Vlas a primit 13 ani închisoare.
Potrivit comunicatului Ministerului Justiţiei soluţionarea cererii de extrădare este guvernată de legea Republicii Indonezia.
De asemenea, ministrul interimar de externe Cătălin Predoiu a precizat că "s-au luat toate măsurile" ca Nicolae Popa să beneficieze de asistenţă consulară, aşa cum a promis săptămâna trecută.
"S-au luat toate măsurile ca această asistenţă să fie acordată. Ambasadorul nostru la Jakarta ştie ce are de făcut şi acţioneză în acest sens. Când vom avea noutăţi, vi le vom prezenta", a declarat Predoiu.
Ambasada României la Jakarta a solicitat săptămâna trecută autorităţilor locale facilitarea accesului la fostil director Gelsor, Nicolae Popa, pentru acordarea asistenţei consulare.
Fostul director al Gelsor a fugit din România în anul 2000 şi a fost condamnat definitiv la 15 ani de penitenţă de Tribunalul Bucureşti. Pe numele lui a fos emis in 2002 un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în 2009 un mandat de executare a pedepsei închisorii, având ca acuzaţii la dosar, săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani de închisoare şi la plata despăgubirilor către părţile civile constituite, la nivelul sumelor efective investite, indexate la rata inflaţiei. Prejudiciul adus de Popa se ridică la 50 de miliarde de lei vechi.
Potrivit MAE, Nicolae Popa nu figurează în evidenţele lor ca