Cazul românului care a decedat într-un penitenciar din Polonia, după ce a intrat greva foamei, a ajuns, ieri, în faţa judecătorilor. Trei medici sunt astfel acuzaţi din neglijenţă. Decesul românului în Polonia şi lipsa de reacţia a autorităţilor diplomatice a dus la demisia ministrului de externe de la acea dată, Adrian Cioroianu. Daniel Claudiu Crulic a murit pe 18 ianuarie 2008, la vârsta de 33 de ani, după ce a început protestul faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia, intrând în greva foamei.
În acest dosar sunt anchetaţi fostul director al infirmeriei penitenciarului, Krystyna M., alături de alţi doi medici, aceştia din urmă pledând "nevinovat" la acuzaţia că nu au luat la timp decizii care ar fi dus la salvarea unei persoane a cărei viaţă era în pericol, relatează Mediafax care citează pagina de internet a postului Radio Polonia.
La câteva luni de la decesul românului, consulul român la Varşovia, Ioan Preda a fost retras de la post. Mediatizat de presă, cazul a ajuns pe masa de discuţie a Guvernului român de la acea vreme. Premierul Tăriceanu i-a solicitat ministrului de externe, Adrian Cioroianu să îl recheme în ţară pe Ioan Preda, iar ambasadorul român în Polonia, Gabriel Bartaş, să fie convocat la sediul MAE pentru a da explicaţii cu privire la cazul Crulic.
A murit după trei luni de greva foamei
Claudiu Crulic a fost arestat în Polonia, sub acuzaţia de furt. Pe 14 septembrie, a scris o scrisoare către directorul arestului din Montelupe în care solicita, "având în vedere reţinerea şi privarea de libertate", facilitarea unui contact cu un reprezentant diplomatic român şi anunţa că va începe greva foamei. La scurt timp de la momentul trimiterii acestei scrisori, românul a luat decizia de a intra în greva foamei, în semn de protest, iar starea lui s-a deteriorat rapid. Astfel, pe 25 oc