Luna trecută, numărul şomerilor a urcat la 683.123 de persoane, astfel că rata şomajului a avansat până la 7,5%, cel mai ridicat nivel înregistrat din luna noiembrie 2003. Analiştii spun însă că cifrele reale sunt mai alarmante, deoarece datele oficiale nu includ şi numărul plecărilor voluntare. În plus, peste 28.000 de locuri de muncă urmează să fie disponibilizate, la nivelul întregii ţări, în perioada decembrie 2009 - aprilie 2010. Sursa: Reuters
În luna noiembrie a anului 2003 rata şomajului a fost de 7,1%, iar în noiembrie 2008 de 4,1%, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Rata şomajului este mai ridicată în cazul bărbaţilor. Din numărul total de şomeri, 298.091 femei, rata şomajului în rândul femeilor fiind de 7%. Din cele 683.123 de persoane care nu au un loc de muncă, doar 400.692 sunt someri indemnizaţi.
Cifrele ANOFM nu iau în calcul şi demisiile, care ar putea modifica “dramatic” tabloul oficial.
“Planul de plecări voluntare are un succes nesperat în rândul companiilor din România pentru că durează mai puţin şi din prisma unei presiuni mai mici din partea sindicatelor”, apreciază Raluca Pârvu, senior consultant BPI România, citată de Mediafax.
În cazul în care un angajat pleacă dintr-o firmă prin acordul părţilor, el nu mai are dreptul la şomaj.
Cursurile de specializare, utile
Potrivit unui studiu realizat de companie, 41% dintre managerii români intenţionau să concedieze angajaţi în cursul acestui an, în vreme ce 45% dintre dintre repondenţi susţineau reorganizarea firmelor.
Cei mai afectaţi de restructurări sunt angajaţii cu vârsta între 40 şi 45 de ani şi cu o vechime de peste 20 de ani în muncă. De asemenea, aceste persoane nu au mai multe calificări şi nu au urmat cursuri de specializare.
@N_