Organismele financiare internaţionale au cerut autorităţilor de la Bucureşti să aprobe bugetul pe 2010 până pe data de 10 decembrie, în caz contrar nefiind posibilă trimiterea unei noi misiuni de evaluare. Sursa: Vlad Stănescu
Reprezentantul FMI în România, Tony Lybek, a declarat ieri că experţii Fondului, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale vor veni din nou în România, în momentul în care autorităţile vor fi pregătite să îi primească. Adică, după ce România va avea un Guvern legitim şi un buget pe 2010 aprobat de Parlament.
Tot ieri, ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara că proiectul de buget a fost definitivat şi că, cel mai probabil, va fi aprobat în cadrul şedinţei Guvernului din această după-amiază. Însă, şedinţa Cabinetului Boc s-a încheiat fără ca acesta să aprobe bugetul de stat pe 2010, în condiţiile în care mâine expiră termenul dat de FMI.
Cea de a treia tranţă din împrumutul de la FMI, în valoare de 1,5 miliarde de euro, trebuia virată la jumătatea acestei luni. Deoarece România nu are o lege a bugetului, banii nu vor veni.
Pentru a acoperi necesarul de finanţare, statul trebuie să se împrumute de pe piaţa bancară internă, costurile fiind mult mai mari. De la începutul anului, Finanţele au realizat împrumuturi de cinci ori mai mari decât cele contractate pe întreaga perioadă a anului 2008. Astfel, suma împrumutată se ridică la aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro).
Tony Lybek arăta ieri că Fondul a fost „destul de flexibil" în relaţia cu România, "pentru că nu vrem să exacerbăm situaţia economică”. Oficialul a precizat că deficitul bugetar s-ar putea plasa sub ţina propusă la ultima evaluare a FMI, de 7,8%, întrucât situaţia s-a ameliorat. Însă, ţinta de deficit pentru 2010, de 5,9% din PIB este „destul de fermă”, a adăugat Lybek.
România a contractat un împr