Economistul-şef al ING România susţine că ţara noastră nu are alternativă la acordul FMI, deoarece nu va reuşi să convingă nici alţi creditori că va rezolva problemele structurale pe care le are. „Am avea o problemă credibiilitate. Cine ne va crede că vom implementa politicile de ajustare fiscală corecte? Noi am demonstrat, de mai multe ori, că nu ne menţinem anumite ţinte pe care le stabilim. FMI-ul şi Uniunea Europeană reprezintă un fel de garanţie de implementare
Economistul-şef al ING România susţine că ţara noastră nu are alternativă la acordul FMI, deoarece nu va reuşi să convingă nici alţi creditori că va rezolva problemele structurale pe care le are.
„Am avea o problemă credibiilitate. Cine ne va crede că vom implementa politicile de ajustare fiscală corecte? Noi am demonstrat, de mai multe ori, că nu ne menţinem anumite ţinte pe care le stabilim. FMI-ul şi Uniunea Europeană reprezintă un fel de garanţie de implementare a măsurilor de ajustare fiscală”, a declarat Nicolae Chidesciuc, economistul-şef al ING.
„Practic, nu avem decât o singură soluţie, şi aceea e FMI. Nu putem să ne autoguvernăm. De fiecare dată când nu ne-a supravegheat cineva, nu am avut politici consistente”, a avertizat Chidesciuc.
Oficialul ING estimează că, dacă se vor aplica soluţiile de ajustare fiscală şi reformele instituţionale - unele incluse în acordul cu FM I- există şanse ca pe termen mediu-lung situaţia României să se îmbunătăţească.
„Majorarea de taxe nu va putea fi evitată”
„O primă necesitate ar fi reducerea cheltuielilor. Nu poate fi aplicată pe termen scurt pentru că trebuie plătite salarii compensatorii, ajutoare de şomaj. Dacă vrem într-adevăr să reducem deficitul bugetar (care, va ajunge probabil la 9% din PIB pe stardarde UE) către 5,9% din PIB, probabil va fi nevoie de măsuri dure şi probabil că, la un moment