O politica monetara inteleapta ar fi aceea care nu ar permite aprecierea cursului de schimb in termeni nominali, ceea ce ar permite stimularea exporturilor, potrivit lui Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
La o intalnire cu oameni de afaceri, in urma cu 10 zile, oficialii din BNR au afirmat ca daca banca centrala nu ar tine cursul, leul s-ar aprecia, nu s-ar deprecia. Insa, pe fondul crizei politice din ultimele luni, perceptia generala este legata de riscul unei deprecieri a cursului, cel putin pe termen scurt.
"Cred ca nelasarea cursului sa se aprecieze nominal, chiar daca nivelul de acum pare mai depreciat, ar stimula exporturile. Ar fi o politica inteleapta, un ajutor dat exporturilor prin nelasarea aprecierii", a afirmat Lazea intr-o conferinta organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).
Chiar daca aprecierea leului ar ajuta la temperarea inflatiei, "ar trebui sa se reziste" unor presiuni in sensul aprecierii monedei nationale, in opinia lui Lazea. El sustine ca Romania trebuie sa se bazeze, in termeni relativi, mai mult pe investitii si export net. "Nu cred ca Romania va deveni un Singapore al Estului, adica sa fie exportator net. Nu cred ca este posibil, dar este posibil sa avem un deficit extern de 4 -5%, iar anul acesta s-a demonstrat ca acest lucru este posibil", a spus Lazea, mentionand ca ideile prezentate sunt personale si nu reprezinta opinia BNR.
In opinia economistului-sef al BNR, exportul de servicii, neglijat in Romania, este un domeniu unde, prin politici structurale, se poate stimula exportul in cantitati destul de mari. Totodata, Romania e singura tara din regiune cu deficit pe turismul extern, desi exista un potential ridicat.
O crestere economica bazata pe consum realizat pe datorie, cum a avut Romania in ultimii ani, nu mai este o solutie viabila avand in vedere si faptul ca inve