Lipsit de "stresul" de a lupta pentru un al doilea mandat, este posibil ca modul de actiune al lui Traian Basescu sa se schimbe (daca mandatul va fi validat), cum s-a intamplat si cu Ion Iliescu in al doilea mandat al sau.
Emil Constantinescu, fostul prese dinte al Romaniei intre 1996 si 2000, ar fi avut si el sansa daca nu s-ar fi retras din politica in ultimele luni de mandat.
Istoria mandatelor lui Ion Iliescu arata ca urmatorii cinci ani cu Traian Basescu pot conduce catre consolidarea reformelor care au avut loc intre 2004 si 2009 si spre noi proiecte, mai ales in ceea ce priveste reforma statului.
Totusi, in ceea ce priveste eco nomia, comparatia este un pic fortata pentru ca Romania primului mandat al lui Iliescu era inapoiata, in vreme ce Romania primului mandat al lui Ba sescu a cunoscut un avant extraordinar, cu exceptia ultimului an, cand a fost lovita de criza globala.
Ce pot spera romanii de la al doilea mandat al lui Traian Basescu?
Relatia cu Guvernul
De la o relatie mai linistita cu Guvernul, dupa ce actualul sef al statului a incercat toate variantele posibilie: in alianta cu PNL, in alianta cu PSD, cu un guvern minoritar al lui Emil Boc sau in coabitare cu guvernul minoritar al lui Calin Popescu-Ta riceanu. Acum, ca a trait toate variantele, poate spune din experienta care este varianta mai buna. Reluarea relatiilor cu fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu este un indiciu ca presedintele inclina spre guvernul cu liberalii, in formula care l-a propulsat la putere cu atata entuziasm in 2004.
Acest guvern pe care il va gira acum Traian Basescu are sarcina sa scoata Romania din criza economica, prin reluarea discutiilor cu FMI, prin reducerea cheltuielilor bugetare si prin crearea conditiilor ca businessul sa revina la viata.
Reforma constitutionala
Romanii mai asteapta de la Traian Bases