Lucrările summitului de la Copenhaga nu au avut un început foarte promiţător. Aşa cum era de aşteptat, Statele Unite şi statele emergente nu se pot exprima foarte uşor în favoarea unui acord. Un proiect iniţial, redactat de oficiali danezi, i-a pus deja pe jar pe reprezentanţii ţărilor aflate în curs dezvoltare, care au declarat că textul pune în pericol succesul negocierilor. Textul danez nu face absolut nicio referire la protocolul de la Kyoto, singurul instrument juridic exi
Lucrările summitului de la Copenhaga nu au avut un început foarte promiţător. Aşa cum era de aşteptat, Statele Unite şi statele emergente nu se pot exprima foarte uşor în favoarea unui acord.
Un proiect iniţial, redactat de oficiali danezi, i-a pus deja pe jar pe reprezentanţii ţărilor aflate în curs dezvoltare, care au declarat că textul pune în pericol succesul negocierilor.
Textul danez nu face absolut nicio referire la protocolul de la Kyoto, singurul instrument juridic existent la ora actuală în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de CO2 şi care angajează într-un fel ţările puternic industrializate.
"Nici dacă l-ar fi făcut americanii înşişi, textul nu ar fi fost atât de american", spune un observator făcând aluzie la faptul că Statele Unite nu au semnat protocolul de la Kyoto.
Proiectul danez nu propune absolut niciun obiectiv pe termen mediu, ceea ce lasă un imens gol în ceea ce priveşte poziţia care trebuie luată până în 2020.
Textul constituie "o gravă violare care ameninţă succesul procesul negocierilor pe care le purtăm la Copenhaga", a declarat Lumumba Stanislas Dia Ping, şeful delegaţiei sudaneze.
Un preţ de 500 de miliarde de dolari pe an
Dat fiind faptul că negocierile summit-ului au început cu stângul, o serie de experţi au început deja să se întrebe care vor fi consecinţele unui eventual eşec.
Din punct de vedere economic, r