În primele zece luni ale anului, Guvernul a cheltuit 6 miliarde de euro pentru lucrări de infrastructură. Cu toate acestea, peste o cincime din firmele de construcţii şi-au încetat activitatea. Iniţial, era vorba despre zece miliarde de euro pe care Statul vroia să le investească în lucrări publice pentru a arunca un colac de salvare economiei, în general, şi construcţiilor, în special. Cum încasările bugetare au fost mai mici decât se estimase, suma prevăzută a scăzut
În primele zece luni ale anului, Guvernul a cheltuit 6 miliarde de euro pentru lucrări de infrastructură. Cu toate acestea, peste o cincime din firmele de construcţii şi-au încetat activitatea.
Iniţial, era vorba despre zece miliarde de euro pe care Statul vroia să le investească în lucrări publice pentru a arunca un colac de salvare economiei, în general, şi construcţiilor, în special. Cum încasările bugetare au fost mai mici decât se estimase, suma prevăzută a scăzut la 8,4 miliarde de euro. Până la sfârşitul lui octombrie, s-au consumat 6,1 miliarde de euro, adică 72% din total. Totuşi, bazându-se pe experienţa anilor anteriori, guvernanţii sunt încă optimişti: „Până la sfârşitul anului, toate resursele financiare alocate pentru investiţii vor fi cheltuite“, spunea premierul Emil Boc.
Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, critică modul în care Guvernul a gestionat situaţia. „Una din patru firme de construcţii a dat faliment sau şi-a suspendat activitatea în 2009. Suntem, desigur, conştienţi că este criză, însă Statul putea şi trebuia să joace mai ferm“, afirmă el, dând ca exemplu măsurile de echilibrare a TVA datorată către Stat cu TVA rambursată de către Stat luate cu întârziere sau programul „Prima Casă“, care nu a avut efect asupra constructorilor.
400 de milioane de euro pentru A3
Marele beneficiar al investi