Romtelecom, unul dintre cei mai mari operatori telecom locali, a lansat in 10 dintre cele mai mari orase din Romania, printre care Bucuresti, Sibiu si Iasi, serviciile de televiziune prin internet (Internet Protocol Television - IPTV), care vor fi disponibile pentru clientii companiei care au o linie de telefonie fixa si acces la internet la o viteza de cel putin 8 Mbps. Romtelecom devine astfel primul operator telecom local care lanseaza in mai multe orase din Romania servicii prin tehnologia IPTV, nisa pe care activa pana acum doar compania locala Ines, care acoperea doar Bucurestiul si orasul Voluntari.
Compania are trei milioane de clienti pe telefonia fixa si cate aproximativ 800.000 de utilizatori pe televiziunea prin satelit si internet. Chiar daca unii clienti au renuntat la serviciile companiei, firele Romtelecom sunt insa in continuare prezente in peste patru milioane de case si sedii de companii.
Potrivit oficialilor Romtelecom, compania este capabila sa ofere serviciul IPTV pentru cateva "zeci de mii de clienti".
Care este miza intrarii Romtelecom pe IPTV? Una dintre cele mai evidente explicatii este retentia clientilor de telefonie fixa - un serviciu oferit gratuit de rivalii de la RCS&RDS, dar si incurajarea clientilor actuali sa migreze spre net la viteze - si astfel tarife - mai mari.
Dar lansarea IPTV ajuta Romtelecom sa repare si greseala istorica de a vinde in 2005 catre actualul UPC primul operator de cablu TV din Bucuresti care isi instalase o infrastructura de fibra optica. Un an mai tarziu dupa vanzare managementul realiza ca Romtelecom nu poate rezista pe piata doar cu telefonie fixa si lansa televiziunea prin satelit Dolce, profitand si de faptul ca actionarul principal - grupul elen OTE - detinea infrastructura necesara de comunicatii prin satelit. In trei ani de zile Romtelecom a ajuns printr-o campanie agresiva de