În jur de două treimi dintre avicolele din România sunt în proprietatea oamenilor de afaceri libanezi. Cea mai importantă dintre ele este Avicola Crevedia. În urmă cu 3 ani, firma libaneză Agroli Group a achiziţionat în România trei foste ferme avicole, cele de la Crevedia, Tărtăşeşti şi Gorneni. Veche de 50 de ani, Avicola Crevedia a făcut în perioada anilor 80 export către Liban, Siria şi URSS. După Revoluţie producţia Avicolelor româneşti a scăzut dramatic, dar oam
În jur de două treimi dintre avicolele din România sunt în proprietatea oamenilor de afaceri libanezi. Cea mai importantă dintre ele este Avicola Crevedia.
În urmă cu 3 ani, firma libaneză Agroli Group a achiziţionat în România trei foste ferme avicole, cele de la Crevedia, Tărtăşeşti şi Gorneni. Veche de 50 de ani, Avicola Crevedia a făcut în perioada anilor 80 export către Liban, Siria şi URSS.
După Revoluţie producţia Avicolelor româneşti a scăzut dramatic, dar oamenii de afaceri libanezi au păstrat legătura cu România şi în ultimii ani au achiziţionat o mare parte din fostele avicole. „În jur de 60-70% dintre avicolele din România sunt deţinute de oameni de afecri din Liban”, a spus Maaluf Bechara, director tehnic al Agroli Group.
Dacă înainte de Revoluţie era normal să se exporte o parte din producţie, acum atenţia este concentrată asupra pieţei interne. „În jur de 25-30% din producţia de 5.000 tone a Avicolei Crevedia mergea la export înainte de 1989. Se exporta în fosta URSS, Libia, Siria. Acum nu se mai exportă nimic, prioritatea fiind piaţa românească”, a spus Nicolae Lungu, planning manager la Avicola Crevedia. În perioada comunistă exista câte o Avicola în fiecare judeţ al ţării, dar acum multe dintre ele fie au fost închise, fie şi-au restrâns activitatea.
Investiţii de 30 milioane euro în cele trei avicole
Începând cu 2006, Agroli Group a investit în cel