Wireless, cu cinci butoane si laser, poate urmari cu acuratete miscarile si la viteze de 2 metri pe secunda. Acesta este mouse-ul folosit in prezent, un dispozitiv utilizat cu atata usurinta incat s-ar crede ca exista de foarte mult timp.
Insa, mouse-ul a inceput sa aiba cu adevarat succes de abia in a doua jumatate a anilor 1980, dupa aparitia computerelor Apple Macintosh.
Cu toate acestea, ideea unui dispozitiv care sa urmareasca miscarile mainii a aparut inca din 1952, primul aparat de acest tip fiind inventat de Tom Cranston, Fred Longstaff si Kenyon Taylor, fiind un proiect secret al Marinei canadiene, folosit intr-un sistem complicat ce aduna date despre pozitia navelor.
Inventatorul mouse-ul pentru computer este Douglas Engelbart, care a construit un prototip in 1963, ajutat de colegul sau de la Institutul de Cercetare Stanford, Bill English. Inventia era parte dintr-un proiect amplu derulat de Engelbart, menit a imbunatati intelectul uman.
Engelbart a facut prima demonstratie cu un mouse adevarat de abia pe data de 9 decembrie 1968, intr-o prezentare de 90 de minute a sistemului NLS (oN-Line System), la conferinta Joint Computer, din San Francisco, in fata a 1.000 de profesionisti din domeniu. De altfel, mouse-ul era doar una dintre investiile prezentate, pe langa hypertext, legaturile dinamice si comunicarea la distanta cu alta persoana, printr-o retea (precursorul messenger-ului).
Denumirea de mouse (soarece) i-a fost data din cauza firului din spatele dispozitivului, ce semana cu o codita.
Primul mouse modern, cu bila, a fost inventat de Bill English, in 1972, in timp ce lucra pentru Xerox PARC (Palo Alto Research Center) si a fost utilizat pentru prima data pentru computerul Xerox Alto, in 1973, primul ce dispunea de o interfata grafica.
A mai durat, insa, opt ani pana la