Deşi legea obligă autorităţile să asigure colectarea selectivă a deşeurilor, sătmărenii mai au de aşteptat până atunci circa doi ani. Autorităţile speră ca sistemul celor 200 de eurocontainere necesare colectării selective a deşeurilor să fie implementat până în 2011.
Mai multe acte normative şi Hotărâri Guvernamentale, printre care şi HG 621/ 2006, sau Legea 27 din 2007, obligă autorităţile să asigure un sistem de colectare selectivă a deşeurilor. Totuşi, în pofida normelor în vigoare, sătmărenii mai au de aşteptat circa doi ani până să poată să îşi arunce selectiv gunoiul. Potrivit Ministerului Mediului, în 2009 România are ca ţintă de valorificare a deşeurilor de ambalaje 45% din cantităţile totale introduse pe piaţă, faţă de nivelul de 60% din vechile state membre ale Uniunii Europene. În plus, România a negociat o perioadă de tranziţie graduală în privinţa recuperării deşeurilor din ambalaje, astfel încât să atingă standardul european în 2013.
Potrivit consilierul pe mediu din cadrul Primariei, Ştefan Dorca, în acest moment Satu Mare are un grad de colectare a deşeurilor reciclabile, de la groapa de gunoi a municipiului de circa 1 %! „La groapa de gunoi a municipiului, la o cantitate de circa 50.000 de tone de gunoi, se colectează circă 500 de tone de PET-uri“, a spus Dorca.
„Sunt zeci de hotărâri şi acte normative, care se completează şi se intersectează, prin care se pun tot felul obligaţii autorităţilor locale de a implementa acest sistem. Fiecare asemenea obligaţie legislativă ar trebui să fie însoţită şi de finanţare“, spune primarul Iuliu Ilyes. Acesta mai spune că problema implementării colectării selective a deşeurilor în Satu Mare se va repune pe tapet în următoarele şedinţe ale Consiliului Local, urmând ca firma locală de salubrizare, Florisal, să asigure europubelele.
Ecologie cu containerul „all inclusive“
P