Profitul obtinut de Banca Nationala a Romaniei a fost realizat, in principal, din operatiuni valutare, si nu din administrarea rezevelor, iar pentru acest castig banca centrala a platit la Ministerul de Finante un impozit de aproximativ 1 miliard de lei, a explicat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
"Castigul realizat de Banca Nationala nu a fost obtinut din administrarea rezervei, ci din operatiuni de piata. Daca acum 3-4 ani randamentul pentru administrarea rezervei era de peste 4%, acum abia daca mai ajunge la 0,75% si am inceput sa pierdem aici. Am facut profit si am acoperit si pierderile din trecut pe simplul motiv ca am vandut euro, acum, la 4 lei si un pic, pe care i-am cumparat, in trecut, la 3 lei si ceva", a explicat Mugur Isarescu (foto), guvernatorul BNR, in cadrul unui seminarului EU-COFILE organizat de BNR, ARB si Alpha Bank la Sinaia.
Astfel, banca centrala vinde bancilor comerciale, la cursul actual, euro cumparati in anii perioada 2005-2008, cand cursul era mult mai scazut. Castigurile importante pe care le face Banca Nationala acum din vanzarea de euro apar in contextul in care aceste operatiuni valutare au ca scop principal controlul lichiditatii din piata, desi dealerii din banci au pus interventiile pe seama intentiei bancii centrale de a mentine cursul.
Banca centrala a inceput sa faca profit inca din anii trecuti insa este obligata sa acopere pierderile anterioare, cand avea o pozitie de debitor net al sistemului bancar, astfel ca a inceput sa plateasca impozit pe profit (cota de impozit fiind de 80%) abia din luna mai a acestui an. De la sfarsitul anului 2008 pozitia bancii centrale s-a schimbat, mutandu-se la creditor net al sistemului bancar din Romania, pozitie care este extrem de importanta pentru BNR.
Banca Nationala a Romaniei a realizat, in 2008, un profit de 3,34 miliarde lei (907 mil. euro), de peste sapte ori mai