Miniştrii de externe ai statelor membre UE au cerut, ieri, reluarea negocierilor de pace dintre Israel şi palestinieni şi i-au îndemnat pe aceştia să facă din Ierusalim o capitală pentru două state.
„UE nu va recunoaşte schimbările aplicate graniţelor de dinainte de 1967, inclusiv cele privind statutul Ierusalimului, altele decât cele agreate de cele două părţi”, a precizat o declaraţie a Consiliului miniştrilor de externe, cu referire la „Războiul de şase zile”, în urma căruia Israelul a preluat controlul în Ierusalimul de Est.
Poziţia UE va atrage nemulţumirea Israelului, care consideră Ierusalimul drept capitala sa indivizibilă, scrie Reuters. Oricum, declaraţia Consiliului este rezultatul unui compromis.
O versiune anterioară a acesteia aprecia că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala unui stat palestinian. În urma presiunilor israeliene, a celor venite de peste Atlantic, din partea republicanilor americani, şi a unor state membre, care au apreciat că procesul de pace ar putea fi pus în pericol, această menţiune a fost îndepărtată.
Un subiect sensibil
Printre statele membre care au susţinut o poziţie mai favorabilă Israelului s-au numărat Germania, Italia, Franţa, Olanda şi Spania. Luxemburg, Marea Britanie, Belgia şi Irlanda ar prefera o poziţie mai fermă a UE.
„Toţi recunoaştem că Ierusalimul de Est este teritoriu ocupat. Şi dacă este ocupat, atunci nu este parte a Israelului”, a apreciat ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, citat de EUObserver.
Statutul Ierusalimului a fost întotdeauna un subiect sensibil în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Oficialii de la Ramallah ar prefera ca Ierusalimul de Est să fie o capitală a viitorului stat palestinian. În condiţiile în care negocierile dintre cele două părţi sunt blocate de aproape un an, încercarea de